Gratis verzending vanaf €65,- binnen NL

Halloween

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 08:47

Halloween... wat is het eigenlijk en waar komt het vandaan?..
Halloween of eigenlijk Samhain dat in het Gaelische betekent " zomers eind " Dit is de dag van de levende en de dode.(uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).

Op deze dag wordt er even stil gestaan bij de doden en (her)geboorte. Ook wel heksen nieuwjaar genoemd. Tevens wordt er in die tijd ook de 3e oogst gevierd vandaar dat je zoveel pompoenen ziet. Tot op de dag van vandaag wordt het Halloween genoemd en houden we ervan om te griezelen en ons te verkleden.  Vroeger was dit wel een beetje anders..

Halloween komt oorspronkelijk uit Pagan Ierland als het feest van Samhain. In de christelijke tijden werd het ook wel "All Hallow's eve" genoemd. Heel lang geleden wel meer dan tweeduizend jaar, hadden de Kelten een kalender die stopte op 31 Oktober en weer begon op 1 November. Ze vierde dus nieuwjaar en tevens vierde ze ook de nieuwe oogst. Op deze dag geloofde de Kelten dat de doden en de levende contact konden leggen met elkaar.  Ieder jaar weer zou er een god komen " Lord of the dead " die de zielen van alle overleden mensen zou meenemen die in dat jaar waren overleden.  De zielen zouden het hele jaar in de lichamen van dieren zitten. De mensen hadden verschillende offers voor dit ritueel zoals groente en fruit. Er werden grote vuren aangestoken op heuvels om zo slechte geesten weg te jagen. 

Bij de Druïden van Ierland ging het er iets anders aan toe.. Zij deden met dit ritueel grote wicker kooien maken in de vorm van een mens of dier die ze gebruikte voor boeven en criminelen in op te sluiten. De kooien werden door priesters in brand gestoken. Op deze manier hadden ze een levend offer. Soms gebruikte ze ook wel eens dieren zoals paarden, ossen en katten.
Doordat deze mensen en dieren als offer werden afgegeven aan Lord of the dead kon de priester ook visioenen door krijgen over de toekomst.  Dit was zeer belangrijk voor het volk en de priester.

In de eerste eeuw hadden de Romeinen hun eigen festival. Op 21 februari vierde ze oud en nieuw en draaide het om rust en vrede voor de overledenen. In November vierde ze een feest ter ere aan hun
Godin Pomona de godin van fruit, boomgaarden en tuinen om zo op een goede oogst te proosten.

Door de volgende 4 eeuwen heen vermengde deze feesten van de romeinen en de Kelten zich. Toen in de 4de eeuw het christendom kwam brak er oorlog uit aan het paganisme en al haar rituelen en symbolen hierin.  Ze begrepen al die Keltische geloven niet. Ze gingen er van uit dat het werk van de duivel was. Omdat het oude Keltische nieuwjaar een dag was aan de overledenen namen de christenen aan dat Samhain het verkeerd uitgesproken woord voor de Semitische naam Sammael was dat betekent god van de onderwereld.

In de 7de eeuw kwam paus Boniface IV met "all saint's day" ter ere van de christelijke god. Dit feest werd toen nog gehouden op 13 mei maar in het jaar 900 werd dit door Gregory III verplaatst naar 1 November in hoop Samhain te kunnen vervangen.

Met Halloween zie je overal pompoenen! En het liefst ook nog met een eng gezicht erin uitgehold en een kaarsje erin. Maar waarom eigenlijk? Het is iets dat al ruim 2000 jaar gedaan wordt. Dit ritueel begon in Ierland hier gebruikte ze toen nog rapen voor om uit te hollen. Ze deden er een kaarsje in om zo de weg te verlichten tijdens het reizen en om boze geesten af te schrikken. Door de jaren heen werden de rapen vervangen door de pompoen zo als we deze op de dag van vandaag nog steeds kennen op Halloween. 

Symbolen voor Halloween op de dag van vandaag zijn :

pompoenen,  vleermuizen,  botten,  bladeren, bezem, kaarsen, ketel, maan, spinnenwebben en kraaien/raven.

Dingen die je zou kunnen doen tijdens Samhain/Halloween:
*Maak een mooi altaar voor jou overledenen en versier het met dingetjes die jou aanspreken.
*Maak een mooie herfst wandeling en verzamel van allerlei herfst dingen zoals eikels, takken, bladeren, kastanjes, steentjes     en ga er iets creatiefs mee doen.
*Bak een over heerlijke pompoen of appeltaart en nodig een gezellig iemand uit om deze mee te delen.
*Ga voor een Wicca avondje. Maak Wicca flesjes en leg orakel of tarot kaarten met mysterieuze muziek op de achtergrond.
*Kijk een Witchy of scary movie.
*Maak een kampvuur of brand oranje/zwarte kaarsen.
*Koop een aantal pompoenen en laat je creativiteit gaan!
*Heb je een dagboek? Maak er dan gebruik van deze avond en herinner je nabestaande.                                                 *Soms gaan kinderen verkleed langs de deuren om snoep te vragen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.